Vloer egaliseren met cement – stap voor stap

Om van een gedeukte en slecht genivelleerde vloer een goede ondergrond te maken dient u deze te egaliseren. Een van de meest gebruikte oplossingen hierbij is egalisatiecement. Deze komt in een normale en in een zware variant, elk met hun eigen kenmerken. Voor een dunne laag kiest u de normale versie en voor lagen tot 3cm de zware.

1.Voorbereiding

egaliseren vloerBij houten vloeren dient u ervoor te zorgen dat er geen spijkers en splinters uitsteken. Zowel houten vloeren als betonnen vloeren dienen geheel stofvrij en droog te zijn. De vloer dient daarna met voorstrijkmiddel te worden bedekt. Deze zorgt ervoor dat de lagen erna beter plakken en de ondervloer minder egalisatiemiddel opzuigt.

2. Eerste laag

Voor de eerste laag kunt u het beste spaanplaat leggen van ongeveer 2 mm dik. Zorg ervoor dat u verzonken schroeven gebruikt. De spleten en kieren dienen gevuld te worden met hechtmiddel; hetzelfde hechtmiddel wordt vervolgens gebruikt om het gehele vloeroppervlak van een dun, maar dekkend, laagje te voorzien.

3 . Het mengsel

U kunt voor het mengen het beste een speciekuip gebruiken. Lees de aanwijzingen op de verpakking en gebruik altijd de aangegeven verhoudingen; het mengsel lijkt soms wat aan de dunne kant maar dit hoort zo.

4. Aanbrengen

Giet het middel gelijkmatig uit over de vloer. Kies hiervoor de muur het verste bij de deur vandaan en giet in banen, zo voorkomt u dat u niet overal bij kunt. Blijf gieten, de cement egaliseert vanzelf. U kunt eventueel een handje meehelpen door een plakspaan te gebruiken.

Als u niet tevreden bent over het resultaat kunt u na de aangegeven droogtijd nog een laag aanleggen. Houd er rekening mee dat het makkelijker is om meerdere lagen te leggen dan één perfecte dikke laag. Zodra de vloer egaal is, dan is het mogelijk om een mooie pvc vloeren te leggen. Dit nieuwe materiaal is de laatste tijd zeer populair.

Comments are closed.